Rozkosz dla podniebienia
Dramat dla bioder
Dziś nie będzie ani dietetycznie, ani
zdrowo, ani fit i szybko też nie będzie, mogę za to zapewnić, że
będzie na pewno pysznie.
Święta tuż za rogiem, zatem trzeba
się wziąć za gotowanie! Ewidentnie, bez dwóch zdań mój
ukochany okres w roku. Same wolne dni byłyby niczym, gdybym nie
mogła się wyszaleć w kuchni. Na pierwszy ogień idą babeczki z
ciastka kruchego, które są tradycją w naszym domu od
kilku(nastu) lat. Trzeba się nad nimi trochę napocić, nie
zaprzeczę, ale właśnie to jest najfajniejsze w przygotowaniu ich!
Masa roboty i efekt!!
Składniki na ciasto:
35 dag mąki
1 masło roślinne
1 szklanka cukru pudru
4 żółtka ugotowane (należy je
dobrze rozetrzeć widelcem)
Z podanych składników wyrobić
ciasto i schować na ok 1 h do lodówki
Składniki na masę:
¼ szklanki wody
1 masło roślinne
1 szklanka cukru pudru
pół torebki mleka w proszku
(„Łaciate”)
Dodatkowo:
Dowolny dżem (my zawsze używamy
brzoskwiniowego lub morelowego, wydają mi się najlepsze do tych
wypieków)
Dowolne bakalie
Zagotować wodę z masłem roślinnym i
cukrem pudrem. Zostawić do lekkiego przestudzenia, dodać mleko w
proszku. Wszystko dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
Ciasto wyjmujemy z lodówki,
rozwałkowujemy na grubość ok 3-4mm. Dzielimy na kółka
dowolnej wielkości (w zależności od naszych foremek ofc.)
Wykładamy nimi foremki i pieczemy w temp. 160 stopni ok 15 minut. Po
wyjęciu babeczek z foremki,, gdy lekko przestygną nakładamy do
środka nasz dżem, zalewamy masą z mleka w proszku i układamy
bakalie.
Jak widzimy, miliardy kalorii :> A
co!
~ ~omnomnom!~ ~
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz