piątek, 3 kwietnia 2015

Wielkanocne babeczki z kremem i bakaliami

Rozkosz dla podniebienia

Dramat dla bioder


Dziś nie będzie ani dietetycznie, ani zdrowo, ani fit i szybko też nie będzie, mogę za to zapewnić, że będzie na pewno pysznie.
Święta tuż za rogiem, zatem trzeba się wziąć za gotowanie! Ewidentnie, bez dwóch zdań mój ukochany okres w roku. Same wolne dni byłyby niczym, gdybym nie mogła się wyszaleć w kuchni. Na pierwszy ogień idą babeczki z ciastka kruchego, które są tradycją w naszym domu od kilku(nastu) lat. Trzeba się nad nimi trochę napocić, nie zaprzeczę, ale właśnie to jest najfajniejsze w przygotowaniu ich! Masa roboty i efekt!!

Składniki na ciasto:
35 dag mąki
1 masło roślinne
1 szklanka cukru pudru
4 żółtka ugotowane (należy je dobrze rozetrzeć widelcem)

Z podanych składników wyrobić ciasto i schować na ok 1 h do lodówki


Składniki na masę:
¼ szklanki wody
1 masło roślinne
1 szklanka cukru pudru
pół torebki mleka w proszku („Łaciate”)

Dodatkowo:
Dowolny dżem (my zawsze używamy brzoskwiniowego lub morelowego, wydają mi się najlepsze do tych wypieków)
Dowolne bakalie

Zagotować wodę z masłem roślinnym i cukrem pudrem. Zostawić do lekkiego przestudzenia, dodać mleko w proszku. Wszystko dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość ok 3-4mm. Dzielimy na kółka dowolnej wielkości (w zależności od naszych foremek ofc.) Wykładamy nimi foremki i pieczemy w temp. 160 stopni ok 15 minut. Po wyjęciu babeczek z foremki,, gdy lekko przestygną nakładamy do środka nasz dżem, zalewamy masą z mleka w proszku i układamy bakalie.

Jak widzimy, miliardy kalorii :> A co!

~ ~omnomnom!~ ~

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz