piątek, 3 kwietnia 2015

Pieczone pierogi z farszem pieczarkowym

Coś na niedzielne popołudnia


Pierwszy raz zrobiłam je na Boże Narodzenie, ponieważ cieszyły się uznaniem rodziny, robię je przy każdej możliwej okazji i bez okazji.

Potrzebujemy:

S K Ł A D N I K I   N A      C I A S T O :
40 dag świeżych drożdży
4 szklanki mąki pszennej (typ 500)
2 całe jajka (rozmiar L)
1 szklanka ciepłego mleka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
5 łyżek oleju

S K Ł A D N I K I      N A      F A R S Z :

pół kilo pieczarek
1 średnia cebula
100 gramów kaszy gryczanej prażonej
sól
pieprz
przyprawa typu „kucharek”
łyżka masła

Zaczynam od przygotowania farszu, żeby ostygł podczas robienia ciasta

Na patelni rozpuszczam masło, wrzucam pokrojoną w drobną kostkę cebulę i również drobno pokrojone pieczarki, doprawiam solą pieprzem i przyprawą „kucharek). Całość duszę kilkanaście minut.
Kaszę gryczaną gotuję w osolonej wodzie ok 15 minut, odcedzam i wrzucam do pieczarek.



Pora na ciasto
Drożdże rozkruszam w dużej misce, dodaję łyżkę cukru, całość dokładnie rozrabiam, aż drożdże zmienią konsystencję na płynną, wlewam 5 łyżek ciepłego mleka i wsypuję łyżkę mąki. Całość mieszam przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce, aby zaczyn zrobił się puszysty. Po ok 20 minutach dodaję do zaczynu resztę mąki, mleka, jajka, sól i całość wyrabiam rękoma 5 minut, po tym czasie dodaję olej i ponownie wyrabiam, aż ciasto będzie giętkie i będzie swobodnie odchodzić od dłoni. Posypuję odrobiną mąki, przykrywam ściereczką i ponownie odstawiam do wyrośnięcia na ok 1h.



Po tym czasie dzielę ciasto na 2 części. Każdą z nich rozwałkowuję i wycinam kółka, z których lepię pierożki. Na 1 pierożek przeznaczam ok 1 łyżkę farszu.

Gdy są gotowe, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko nakłuwam widelcem (gdy robiłam je pierwszy raz, pominęłam tę czynność i pierożki podczas pieczenia „pluły” farszem ;D) polewam roztrzepanym jajkiem i wkładam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok 20 minut.

Po upieczeniu moje wyglądają tak:






2 komentarze:

  1. pieczonych pierożków jeszcze nie robiłam,a z chęcią wypróbuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie :) Ciekawa alternatywa dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Można je podawać z czerwonym barszczem, jako zamiennik pasztecików

      Usuń