poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Obiad dla dbających o linię- placuszki ryżowe z jabłkiem

Dużo energii, pełnia smaku i prostota


Kocham szybkie i proste dania!

Przygotujcie
100 gramów ryżu (ja wykorzystałam brązowy ale biały też będzie dobry)
3 tabletki słodziku (lub zamiennik)
1 jajko
2 łyżki zmielonych płatków owsianych
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
2 łyżki jogurtu naturalnego
odrobina soli do smaku
łyżeczka cynamonu
szczypta kurkumy (do koloru)
1 starte jabłko (opcjonalnie)

I do roboty!

Placuszki robi się chwilę. Najdłużej zajmuje ugotowanie ryżu
Żeby sobie skrócić, można zagotować wodę w czajniku i wrzątek przelać do garnka. Lekko osolić, wrzucić ryż. Jeśli używacie brązowego, musi gotować się ok 30 min., białemu natomiast wystarczy 15.
Ugotowany ryż odcedzamy i wrzucamy do miseczki, gdy lekko ostygnie, dodajemy pozostałe składniki.
Dokładnie mieszamy i ciasto rozkładamy na rozgrzaną patelnię.
 Smażymy ok 2 min. z każdej strony.

Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie zagościł mus jabłkowy
Jak dla mnie idealne zarówno na obiad, jak i na śniadanie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz