sobota, 25 kwietnia 2015

Budyń z kaszy gryczanej

Zdrowa wersja tradycyjnej przekąski


A gdyby tak kaszę zagotować na mleku?

I to cała filozofia. W skrócie. A o co chodzi konkretnie?

Przygotujcie:
5 dag surowej kaszy gryczanej
szczyptę soli
4 tabletki słodziku lub zamiennik
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
opcjonalnie łyżkę kakao


i zabieramy się do roboty

Surową kaszę gryczaną mielimy w tradycyjnym młynku do kawy. Przygotowany proszek gotujemy w 1/2 szklanki wody przez ok 5 minut, solimy odrobinę do smaku. 
Dolewamy mleko, wsypujemy słodzik, kakao. 
Całość gotujemy ok 2 minut. Jeśli uznacie, że konsystencja jest zbyt gęsta, zawsze można dodać mleko.
Ja wolę jednak "zbitą" wersję więc przygotowywałam według podanych proporcji.
Przelałam do pucharka i udekorowałam owocami.

Simple? Simple!

I niech nikt nie mówi, że zdrowe jedzenie jest nudne, trudne, niesmaczne, drogie.
Na to stać każdego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz