Składniki na farsz:
pół kilo piersi z kurczaka
pół średniej cebuli
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
przyprawa do gyrosa
na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę, dodajemy pokrojoną drobno cebulę, po kilku minutach wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę pierś kurczaka.
Dodajemy sól, pieprz, przyprawę gyros i ewentualnie inne, ulubione przyprawy.
Wszystko smażymy kilka minut.
Składniki na ciasto
20 dag świeżych drożdży
pół szklanki mąki pszennej
szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
łyżeczka cukru
szczypta soli
3 łyżki ciepłego mleka
Dodatkowo do polania pierogów
1 jajko
odrobina mleka
pestki słonecznika
Po tym czasie dodaję do nich pozostałe mąki i sól.
Całość wyrabiam aż ciasto będzie giętkie i sprężyste.
Ponownie przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok 1h żeby ciasto podwoiło swoją objętość.
Gdy już ciasto urośnie dzielę je na 2 równe części i rozwałkowuję na grubość ok 3 mm. na kształt koła.
Do środka wkładam farsz i zlepiam jak zwykłe pierogi.
Robię ostrym nożem lekkie dziurki, żeby pieróg nie eksplodował w piekarniku.
Polewam roztrzepanym jajkiem, posypuję pestkami słonecznika i piekę ok 20 min. w temperaturze 170 stopni.
Gotowy wygląda tak:
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz